Temat glutenu ostatnio jest bardzo modny i o nim samym można by napisać już niezłą książkę. Oczywiście pojawiło się także wiele osób które twierdzą, że to bujda i ściema. Ja powiem Ci wprost – TAK Gluten niszczy twój organizm od środka, a ściślej mówiąc od jelit.
Nie każdy wie, że Gluten to nie jest jeden „gość” który ryje Ci organizm, lecz jest to grupa białek. Biorąc Gluten jako całość można napisać, iż jest on odpowiedzialny za zanik kosmków jelitowych co prowadzi do zaburzonego wchłaniania wartości odżywczych z pożywienia. Prowadzi również do Zespołu Nieszczelnego Jelita LGS ( z ang. leaky gut syndrome). Jest to przypadłość powodująca przedostawanie się związków toksycznych, trucizn, niestrawionych białek (gluten, lektyny) i innych antygenów z jelita do układu krwionośnego.
W następstwie „nieszczelnego jelita” możesz być pewien, że dopadnie Cię któraś z niżej wymienionych chorób:
- Migreny
- Astma
- Alergia
- Przewlekłe zmęczenie
- Nietolerancje Pokarmowe
- Zespół Jelita Drażliwego
- Bóle Mięśni
- Artretyzm
- Bóle Stawów
- Problemy skórne ( trądzik, egzema, sucha skóra, wypryski)
- Depresja
- Bezsenność
Wymieniłem tak naprawdę tylko część chorób, które pojawiają się na skutek LGS, gdyż obecnie lekarze i dietetycy z tą przypadłością kojarzą dużo więcej schorzeń.
Jednym ze składników Glutenu jest Gliadyna. Zajmę się nią osobno, gdyż to właśnie Gliadyna obarczana jest za główną przyczynę LGS, a poza tym jest to peptyd o bardzo ciekawych działaniach na ludzki organizm.
Zastanawiałeś się kiedyś czemu właściwie każdemu smakuje białe pieczywo, pulchna kajzerka i najlepiej jeszcze ciepła?
Ja zastanawiałem się czemu taka sucha buła w zasadzie bez smaku wciąga jak narkotyk. Odpowiedzią na to jest właśnie m.in. Gliadyna. Jest to opiatopodobny peptyd, który swym działanie przypomina narkotyki. Jak dobrze wiesz narkotyki uzależniają, czyli po prostu pozbawiają Cie Twojej własnej woli. To one nakazują Ci ich zażywanie i można powiedzieć, że Ty „nie masz nic do gadania” w tej kwestii. Właśnie tak samo działają związki zawarte w pszenicy a szczególnie Gliadyna. To ona nakazuje Ci jeść białe bułki i biały chleb, to ona nakazuje Ci jeść krakersy do ostatniego okruszka (zauważyłeś, że nigdy nie możesz przestać jeść chipsów lub krakersów, gdy już otworzysz paczkę ?) Niestety podobieństwa Gliadyny z narkotykami nie kończą się tylko na uzależnieniu. Tak samo jak narkotyki, Gliadyny w dłuższym czasie również degradują nasz mózg.
„Niestety, oddziaływania pszenicy na mózg nie kończą się
w tym miejscu {nie kończą się na uzależnieniu}. Pośród najbardziej niepokojących są te, które
dotyczą samej tkanki mózgowej – nie „tylko” myśli i zachowań
ale mózgu, móżdżku i innych struktur układu nerwowego. Konsekwencje tych działań są szerokie: od braku koordynacji
ruchów po nietrzymanie moczu, od ataków padaczkowych po demencję. I w przeciwieństwie do objawów uzależnienia, te skutki nie są całkowicie odwracalne.”
Jak widzisz pszenica ma bardzo negatywny wpływ na zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Z pozoru niegroźne zboże niszczy nas od środka począwszy od jelit po przez mięśnie, stawy, kości, a skończywszy na mózgu.
Poruszyłem tutaj tak naprawdę nie wielką część tematu jakim jest zło kryjące się w tym zbożu, ale mam nadzieję, że udało mi się zainteresować Cię tym nie podważalnym faktem i skłonić chociaż do zrobienia testu. Tak, testu, który ma na celu udowodnienie Ci, że gdy odrzucisz lub bardzo ograniczysz spożycie pszenicy to zauważysz zmiany na +.
Usuń na 1 miesiąc ze swojego menu produkty zawierające pszenicę. Zobaczysz poprawienie swojego funkcjonowania nawet jeśli teraz twierdzisz, że nic Ci nie dolega i czujesz się świetnie! 😊
Chcesz poznać więcej sekretów zdrowego odżywiania się? Śledź nasz blog! 😊 Ponadto w ofercie RelatiCo Life Style podchodzimy kompleksowo do kwestii odżywiania – sprawdź tutaj.
Autor: Tomasz Królik